-
PADI MR 232 Varieti
MR 232 adalah yang terbaharu ditemui mempunyai beberapa keistimewaan
antaranya mutu beras dan cita rasa nasi yang sangat baik, kerintangan
terhadap penyakit karah dan umur matang yang singkat. Penanaman MR 232
memerlukan kemahiran pengurusan yang tinggi kerana ia amat sensitif
kepada persekitaran. Ia tidak memerlukan kadar pembajaan yang tinggi
seperti MR 219 atau MR 220. Ia amat sesuai untuk pengeluaran beras
khusus mengikut varieti. Pembiakan MR 232 bermula pada musim
luar 1994 dengan kacukan antara varieti W 60, iaitu varieti beramillos
rendah dari Thailand dengan Y 1157, satu baka tempatan yang mempunyai
sifat morfologi pokok yang baik serta rintang terhadap penyakit dan
perosak utama tanaman padi. Pemilihan dilakukan berasaskan ciri-ciri
tangkai dari generasi kedua (f2) hingga generasi kelima
melalui sistem tanaman secara tabur terus. Pemilihan pokok individu
dilakukan semasa generasi ke 6 hingga ke 8. Proses pemilihan ini telah
menghasilkan titisan RU 6261-21-1-1 yang diuji dalam Percubaan Hasil
Awal yang dikenali dengan kod SPD 85 dan akhirnya memasuki Percubaan
Hasil Lanjutan dan ia diberi kod baru Y 1333. Selepas itu baka ini
dinilai dalam Percubaan Penyesuaian Baka dan Percubaan Penetusahan
Setempat menggunakan kod MR 232. Memandangkan varieti ini mempunyai
tindak balas terhadap pembajaan yang berbeza, maka pakej pengurusan
yang khusus untuk varieti ini dibangunkan. MR 232 dikategorikan
sebagai varieti yang matang awal. Ia mempunyai bentuk pokok yang
tegak dan rendah berbanding dengan MR 219. Batangnya kuat dan tahan
rebah. Seperti MR 219, ia dapat menghasilkan anak sekitar 450-500 pada
setiap meter persegi. Tangkainya lebih panjang daripada MR 219
menghampiri 26 cm. Kepadatan biji pada tangkai adalah lebih jarang jika
dibandingkan dengan MR 219 dan ini meningkatkan peratus padi beruas.
Varieti ini mempunyai bentuk biji padi yang menarik dengan perbezaan
panjang yang ketara jika dibandingkan dengan MR 219 tetapi bijinya
lebar atau sama dengan MR 219. Berat seribu biji MR 232 (28.9 gm),
adalah lebih berat daripada MR 219 dan diklasifikasikan sebagai gred
panjang dan ini membolehkannya mendapat harga yang premium di pasaran.
-
MR 220 Varieti
padi MR 220 yang juga dikenali sebagai Padi Mas di kalangan petani,
mempunyai keturunan yang sama dengan MR219. Setelah melalui proses
pemilihan dan penilaian ciir-ciri dan prestasi hasil yang memakan masa
sekitar 12 tahun, ia telah menunjukkan beberapa kelebihan yang
mewajarkannya disyorkan kepada petani. Varieti ini mempunyai bebrapa
ciri yang dapat menandingi MR 219. Pembiakbakaan:
Varieti MR 220 dihasilkan melalui kacukan antara baka MR 151 dan MR
137. Penanaman generasi kedua (F2) hingga generasi kelapan (F8)
dilakukan secara tabur terus dan pemilihan dilakukan berasaskan ciri
tangkai sahaja. Pemilihan untuk mendapatkan bentuk pokok yang baik
dilakukan pada tiga generasi selanjutnya dan ketika proses penulenan.
Varieti ini diuji dalam Percubaan Hasil Awal pada Musim Luar 1996
hingga Musim Utama 1996/97. Ia kemudiannya diteruskan ke Percubaan
Hasil Lanjutan selama tiga musim (Musim Luar 1997 hingga Musim Utama
1998/99) dan seterusnya Percubaan Penyesuaian Baka pada Musim Utama
1999/2000. Ia diuji dalam percubaan ini selama empat musim di 16
lokasi yang berbeza di kawasan utama tanaman padi Semenanjung Malaysia
dengan frekuensi ujian sebanyak 34 kali. Setelah menunjukkan prestasi
yang baik, Percubaan Penentusahan Setempat (LVI) dijalankan. Ciri-Ciri Varieti: Umur Matang
Varieti MR 220 mempunyai umur matang yang sama dengan varieti MR 219
iaitu sekitar 105 hingga 113 hari bergantung pada musim dan sistem
penanaman yang diamalkan. Varieti ini matang lebih kurang 10 hari
lebih awal berbanding varieti MR 84. Bentuk Pokok
Bentuk pokok MR 220 tidak banyak berbeza daripada varieti MR 219 dengan
varieti MR 219 dengan ketinggian batang antara 76 cm hingga 80 cm. Ia
mempunyai daun yang lebat di bahagian pangkal pokok dan daunnya lebar
sedikit dengan varieti MR 219. Daun pengasuhnya tegak tetapi boleh
melentok sekiranya terlebih baja atau ditanam di kawasan yang terlalu
subur. Tangkai dan Biji
Tangkai MR 220 adalah sama panjang (23 cm) dengan MR 219 tetapi jauh
lebih panjang daripada varieti MR 84 (19.8 cm). Walau bagaimanapun
bilangan biji setangkai bagi MR 220 adalah rendah sedikit daripada MR
219 tetapi lebih banyak daripada MR 84. Perbezaan yang ketara antara
MR 220 dengan MR 219 dapat dilihat pada ciri-ciri bijinya. Biji MR 220
lebih besar, panjang, lebar dan berat daripada MR 219 dan juga MR 84.
Berbentuk panjang dan bujur, beras MR 220 dikategorikan dalam gred
panjang. Kerintangan Musuh dan Penyakit
Varieti MR 220 mempunyai tahap kerintangan yang sangat baik terhadap
tiga perosak utama padi iaitu penyakit karah dan hawar daun bakteria
dan sederhana rintang terhadap penyakit merah virus. Tahap kerintangan
ini setanding dengan varieti MR 219. Walau bagaimanapun, ia hanya
sederhana rentan terhadap hawar seludang seperti MR 219 dan MR 84.
Untuk hawar seludang, kawalan perlu dilakukan melalui kaedah kimia dan
amalan agronomi yang baik. Pengilangan
Berbanding dengan MR 219, MR 220 mempunyai peratus perolehan beras
(76%) dan perolehan beras kepala (83%) yang lebih baik walaupun
perbezaannya hanyalah sekitar 4% dan 2% sahaja. Biji beras MR 220
adalah yang terpanjang (purata 6.95 mm) berbanding dengan MR 219 (6.91
mm) dan MR 84 (6.07 mm). Walaupun begitu, lebih berasnya adalah lebih
rendah daripada kedua-dua varieti MR 219 dan MR 84. Ini memberi
gambaran bahawa bentuk biji beras MR 220 lebih tirus (slender)
berbanding dengan MR 219 ataupun MR 84. Mutu Nasi
Kelembutan nasi MR 220 adalah setaraf dengan MR 219 memandangkan
kandungan amilosa yang hampir sama bagi kedua-dua varieti ini iaitu
sekitar 20% hingga 22% berbanding dengan MR 84 yang mempunyai citarasa
nasi yang keras (28% amilosa). Nilai kekonsistenan gel dan juga
pepecahan alkali juga memastikan varieti MR 220 dan MR 219 mempunyai
citarasa nasi yang lembut, jauh lebih baik daripada MR 84.
-
PADI MR 219 Dihasilkan
melalui projek Pembentukan Varieti Untuk Sistem Tanaman Tabur Terus
yang dimulakan pada awal tahun 1988. Berbeza dengan varieti-varieti
yang terdahulu, varieti ini dihasilkan melalui sistem tanaman tabur
terus di semua peringkat pemilihan dan penilaian kecuali di peringkat
pembiakan generasi F1 dan pembiakan biji benih. Oleh itu varieti ini
memenuhi sebahagian besar ciri-ciri yang diperlukan untuk pengeluaran
hasil yang tinggi di bawah sistem tanaman tabur terus. Dihasilkan
melalui kacukan antara baka MR 137 dan baka MR 151 yang dilakukan pada
musim luar 1991. Baka MR 137 mempunyai ciri-ciri bentuk pokok yang
baik, umur matang yang singkat, saiz dan rupa bentuk biji serta cita
rasa nasi yang sangat baik. Baka MR 151 pula mempunyai kebaikan pada
ciri-ciri masa yang seragam pada tangkai dan ciri senesen daun. Dari
segi kerintangan terhadap musuh dan penyakit, MR 137 rintang terhadap
benah perang, MR 151 rintang terhadap Penyakit Merah dan kedua-duanya
adalah rintang terhadap Karah dan Hawar Daun Bakteria. Varieti MR 219
didapati mewarisi sebahagian besar ciri-ciri yang baik terdapat
baka-baka induk ini. Kandungan amilosa MR 219 adalah rendah
sekitar 21.4%. Ini menyebabkan cit rasa nasinya lembut. Baka MR 219
adalah baka yang berdaun lebat. Pembajaan awal (peringkat permulaan)
tidak perlu melebihi kadar subsidi yang disumbangkan oleh kerajaan.
-
PADI MR 185
Telah diperkenalkan pada tahun 1986. Baka MR 185 dihasilkan daripada
kacukan antara baka Y 1056 dan MR 133. Kacukan ini bertujuan
mengurangkan lebar daun MR 133 dan juga meningkatkan bilangan
spikeletnya. Kacukan dijalankan pada tahun 1990. Dalam sistem tanaman
tabur terus, varieti MR 185 matang lebih kurang 112 hari lepas tabur
pada musim utama dan 119 hari pada luar musim. Bilangan biji pada
97-186 biji setangkai dengan purata 140 biji setangkai. Mutu
pengilangan beras dan mutu nasi MR 185 hampir sama dengan mutu MR 84.
Beras MR 185 sepanjang 6.45 +
0.29 mm. Berasnya lebih tirus daripada beras MR 84 dengan nisbah
panjang/lebar 2.2. Potensi hasil MR 185 tinggi dan mudah dicapai.
Rintang terhadap penyakit karah dan sederhana rintang terhadap hawar
daun bakteria, tetapi sederhana rentan terhadap benah perang dan
penyakit merah. Baka ini mudah diserang oleh penyakit bintik perang
apabila kandungan kalium dalam tanah rendah.
-
PADI MR 167 Kacukan
antara baka Y 978 dan baka PTB 18 dilakukan pada musim utama, dan pada
musim luar (1986) baka F nya dikacukkan dengan vareiti Muda MR 71.
Objektif kacukan adalah untuk mengurangkan ketinggian dan memperkukuh
batang varieti Muda. Pemilihan dan penulenan dijalankan selama tujuh
musim sebelum dimasukkan ke dalam set Percubaan Hasil (Y 1138) dan
Percubaan Penyesuaian (MR 167). Umur matang awal sedikit
(sekitar 121-132 hari) daripada MR 84, bergantung pada musim dan kaedah
penanaman. Tanaman akan matang sekitar 121-125 hari apabila ditanam
pada musim utama dan secara tabur terus. Manakala umur matang akan
meningkat sekitar 125-132 hari jika ditanam secara cedungan pada musim
luar. Pokok varieti ini rendah sedikit daripada MR 84 dengan
ketinggian batang sekitar 79-80 cm. Pokok akan menjadi tinggi apabila
ditanam pada musim luar dan di kawasan-kawasan yang subur. Apabila
ditanam di persekitaran yang subur, daun pengasuhnya menjadi lebih
panjang dan lebar. Di dalam keadaan terlalu subur daun akan pecah di
bahagian urat tengah dan persekitaran mikro yang wujud akan memudahkan
varieti ini dijangkiti penyakit hawar seludang atau hawar daun
bakteria. Varieti ini hanya rintang terhadap penyakit karah. Untuk
hawar daun bakteria dan hawar seludang ia hanyalah sederhana rentan.
Ia juga rentan terhadap serangan benah perang dan penyakit merah virus. Panjang berat varieti MR 167 ialah 6.51 +
20 mm iaitu panjang sedikit daripada MR 84. Perolehan pengilangan
adalah sekitar 70.1% dan peratus perolehan kepala beras adalah tinggi
sekitar 89.8%. Citarasa nasi adalah sama dengan MR 84 iaitu sederhana
sedap.
-
PADI MR 159 Kacukan
antara baka Y 833 dan baka IR 5491. Baka Y 833 adalah baka berhasil
tinggi tetapi rentan terhadap lelompat daun hijau dan benah perang.
Manakala baka IR 5491 adalah varieti dari IRRI yang sangat rintang
terhadap vektor virus penyakit merah. Umur matang varieti
ini adalah sekitar 124 hingga 139 hari iaitu sama dengan varieti MR
84. Perbezaan umur matang ini bergantung pada musim dan kaedah
penanaman. Penanaman secara tabur terus pada musim utama akan
menghasilkan tanaman yang matang (85% masak) sekitar 125 hari.
Sementara itu, penanaman secara mencedung pada musim luar akan
meningkatkan umur matang sehingga ke sekitar 140 hari .
Varieti ini mempunyai ketinggian batang antara 75-92 cm. Ketinggian ini
bergantung pada musim penanaman, kaedah penanaman dan kesuburan
tanah. Batang pokok akan menjadi tinggi apabila ditanam di kawasan
yang subur secara mencedung dan pada musim luar. Varieti ini
rintang terhadap karah, hawar bakteria dan penyakit merah.
Bagaimanapun ia rentan terhadap hawar seludang dan benah perang.
Kerintangan terhadap penyakit merah berbentuk kerintangan terhadap
vektor lelompat daun hijau. Pengggunaan varieti ini perlu ditumpukan
ke kawasan-kawasan yang mudah diserang oleh penyakit merah. Pengawalan
dengan menggunakan racun kimia atau secara amalan kultur perlu diberi
perhatian terutama di kawasan-kawasan yang sering diserang oleh
penyakit dan musuh ini. Varieti MR 159 mempunyai biji beras yang jauh lebih panjang (6.75 +
0.31 mm) daripada MR 84 dengan perolehan pengilangan di sekitar
80.6%. Bagaimanapun citarasa nasi varieti ini dikategorikan sebagai
sederhana sedap sama seperti MR 84.
-
PADI MR 127
Hasil daripada kacukan antara MR 1 / MR 7 dan Y 441 / MR 71. Varieti
MR 127 mempunyai tempuh matang yang singkat, dan sesuai untuk penanaman
pada secara tabur terus (115 hari melalui sistem tabur terus) dan 130
hari dengan penanaman secara cedung. MR 127 dikeluarkan khusus bagi
penanaman padi Luar Musim yang memerlukan jangka masa yang singkat
untuk mengelakkan daripada banjir dan kemarau. Sifatnya yang kurang
beranak bebanding varieti MR 84 akan membantu mengurangkan suasa
persaingan yang wujud di peringkat tumbesaran dalam sistem tabur terus.
Varieti ini menjadi popular di kalangan petani yang sentiasa
mengamalkan penanaman yang lewat atau masalah lewat menanam terutamanya
bagi penanaman Luar Musim di Besut. Melalui amalan kultura yang betul
dan menepati masa yang dikehendaki maka MR 127 mampu memberikan hasil
yang tinggi sekurang-kurangnya 5.5 tan sehektar.
-
PADI MR 106
MR 106 adalah titisan daripada RU 2161-270. RU 2161 adalah kacukan
antara MR 71 dengan IR 21912-131. Ia adalah satu titisan yang rendah
(72 cm) iaitu 10 cm lebih rendah daripada MR 84. Ia mempunyai sifat
pokok yang tegak, beranak banyak, padat dan tegak, dan semua daun tegak
termasuk daun pengasuhnya. Tangkai-tangkainya padat, dan mempunyai
140 biji yang hampir 80% adalah bernas. Tangkai akan menjadi kecil
dengan kaedah tabur terus terutamanya apabila menggunakan kadar benih
yang tinggi. Ianya lebih sesuai di tanah subur. Di kawasan kurang
subur, pokok akan menjadi terlalu rendah dan tangkai terlalu kecil.
Dengan kaedah tabur terus, pembajaan mestilah cukup. Beras MR 106 berukuran 6.65 +
0.40 mm dan nisbah panjang: lebar ialah 4.1. Berasnya jernih
sungguhpun peratusan kecil yang berkapor sedikit di tengah. Berat 1000
biji padi ialah 21 gm. Perolehan mengilang adalah sebanyak 68% dan
potensi kepala beras adalah melebih 85%. Kandungan amilosnya 29-30%
dengan pepecahan alkali yang rendah tetapi gelnya sederhana keras. Ini
menjadikan nasi MR 106 sederhana keras hampir sama dengan MR 84.
Oleh kerana pokok rendah, varieti ini tahan terhadap rebah dan sangat
sesuai dengan kaedah tabur terus. Ia juga rintang terhadap karah, bena
perang, sederhana rintang terhadap hawar bakteria dan sederhana rentan
terhadap hawar seludang. Toleranci terhadap penyakit merah sama
dengan MR 84, tetapi kehilangan hasil akibat serangan penyakit merah
adalah kurang daripada MR 84 dan rentan terhadap penyakit bintik perang
kecil. Ia juga peka kepada kekurangan nutrien K (kalium) dan di
tanah yang kurang subur/ kekurangan K, serangan penyakit bintik perang
kecil banyak berlaku. Disyorkan untuk kawasan penuaian dengan tangan
dan juga tanah masam dan masin.
-
PADI MR 103
Hasil kacukan antara titisan RM 1217-432 (MR 13/MR 16) dengan titisan
RU 1378-24-4 dari kacukan Y180 / SM2. Mempunyai bentuk pokok yang
tegak termasuk daun pengasuh. Daun-daunnya tidak terlalu besar dan
banyak. Tinggi batangnya sama dengan MR 84 dalam lingkungan 80-85 cm.
Bilangan tangkai seperdu sama dengan MR 84. Saiz tangkainya besar dan
mempunyai hampir 140 biji setangkai berbanding dengan MR 84 sebanyak
130 biji. Peratus biji yang bernas ialah 80%. Keupayaan hasil adalah
setanding dengan MR 84. Berat 1000 biji MR 103 ialah 25-26 gm. Panjang besar ialah 6.8 +
0.25 mm dengan nisbah panjang: lebar 3.4. Berasnya jernih tetapi
terdapat peratusan kecil yang berkapor sedikit di tengah. Peratus
pengilangan adalah lebih baik dengan peratus perolehan mengilang
sebanyak 70% dan lebih 85% daripadanya adalah kepala beras, tetapi ia
sensitif sedikit apabila penuaian dilengahkan sehingga peringkat 100%
masak. Oleh itu penuaian disyorkan dibuat pada peringkat 85-95%
masak. Mempunyai kandungan amilos yang tinggi (30%), pepecahan alkali
yang sederhana tinggi, tetapi gel sederhana lembut. Rasanya hampir
sama dengan MR 84. MR 103 rintang terhadap karah, sederhana
rintang terhadap hawar bakteria dan sederhana rentan terhadap hawar
seludang. Tolerensi terhadap PMV sama dengan MR 84. MR 103 tahan
rebah dan sesuai dengan kaedah tabur terus. Kelemahan yang ketara
ialah kepekaannya terhadap keadaan berlebihan nutrien besi, ia akan
kelihatan berkarat. Ia juga kurang beranak di kawasan air dalam.
-
PADI MR 84 Varieti MR 84 adalah hasil daripada program memperbaiki sifat-sifat titisan MR 50 (Radin Goi/R82)/Tetep)
yang telah dikacuk dengan varieti CR 261-7039-236. Varieti ini
mempunyai tempoh matang antara 132-137 hari. Tinggi pokok adalah
antara 95-105 cm, pokok tegak dan daun-daun tercacak ke atas serta
mempunyai daun pengasuh yang pendek dan lebar sedikit. Ianya rintang
terhadap penyakit karah dan sederhana rintang terhadap penyakit merah.
Varieti ini boleh memberi hasil setanding dengan varieti-varieti lain
disyorkan dan sesuai untuk petani. Varieti ini boleh
mengeluarkan 13-17 tangkai seperdu, padi yang bernas antara 125-135
biji setangkai dan berat 1000 biji padi setinggi 26 gram. Dengan
pengurusan yang rapi varieti ini berupaya mengeluarkan hasil lebih
daripada 6.0 tan sehektar. Biji padi berukuran 9.30 + 0.30 mm dan selepas pengilangan, panjang dan lebar kepala beras adalah masing-masing 6.60 + 0.25 mm dan 2.12 +
0.06 mm. Walaupun pada amnya panjang biji beras melebihi 6,2 mm ada
kemungkinan antara 3%-20% biji beras berukuran kurang daripada 6.2 mm
yang disebabkan oleh tekanan faktor-faktor persekitaran dan proses
pengilangan. Purata perolehan pengilangan adalah 68% yang terdiri
dariapda 71%-95% kepala beras (berdasarkan beras) atau 50%-60% padi
(berdasarkan padi). Pengendalian semasa penuaian dan lepas tuai
umpamanya penuaian yang lewat dan pengeringan yang tidak terkawal boleh
menjejaskan perolehan kepala beras. Daripada segi mutu nasi, varieti
ini setanding dengan Muda dan lebih baik daripada Setanjung.
Varieti ini mempunyai peratus kemandungan biji padi yang rendah,
keseragaman tempoh matang yang memuaskan, tahan rebah dan lebih toleran
terhadap keadaan tanah masam jika dibandingkan dengan varieti-varieti
yang lain. Ianya rintang terhadap penyakit karah, jalur bakteria dan
bintik perang; dan sederhana rintang terhadap penyakit merah dan bena
perang. Ia lemah terhadap penyakit hawar daun. Persekitaran yang
kurang stabil dapat mempengaruhi sifat-sifat fizik biji beras
-
PADI MR71 - MUDA Varieti
ini adalah hasil dari kacukan RU243-12-3 dan BRJ51-26-11 yang rintang
terhadap penyakit karah dan hawar daun. Ia juga toleran terhadap
penyakit merah virus. Jangkamasa matangnya pendek di antara 125 - 133
hari. Oleh itu penanaman memerlukan semai muda di mana umur semai
semasa mengubah kurang dari 25 hari. Sifat morfologi varieti
ini sesuai bagi tanaman secara tabur terus kerana perdunya padat serta
anak pokok yang tegak. Tinggi pokok ialah antara 80-85 cm. Daun
pengasuhnya tegak dan tidak kering apabila padi masak. Di kawasan
subur, daun dan tangkainya agak panjang dan berat yang menyebabkan
pokok mudah rebah jika masak pada musim hujan. Hasil varieti
MR71 stabil iaitu lebih kurang 5 tan metrik/ha. dari musim ke musim dan
juga di antara kawasan-kawasan. Di Seberang Prai hasilnya ialah 4.8 -
5.6 tan metrik/ha. dan di luar kawasan MADA ialah 4.3 - 6 tan
metrik/ha. Dalam ujian penyesuaian sambutan petani terhadap
varieti ini adalah memuaskan kerana keadaan daun bersih dari penyakit
dan juga lambat kering. Disamping itu gred berasnya panjang serta mutu
menghilang dan mutu nasi lebih baik dari varieti Setanjung.
-
PADI MR 73 - MAKMUR Padi
Makmur adalah hasil kacukan jenis Setanjung dan jenis Pongsu Seribu.
Ia mempunyai sifat-sifat lebih baik dibandingkan dengan padi Setanjung.
Padi MR 73 tidak banyak berbeza dengan Setanjung terutama dari segi
ketinggian pokok. Begitu juga dengan tempoh matang di mana ia
mengambil masa lebih kurang 130 hari di musim utama dan 140 hari bagi
penanaman luar musim. Ia
mempunyai bilangan biji yang lebih lebat pada tangkainya, peratus
hampanya rendah dan banyak biji bernas. Biji berasnya lebih panjang
dibandingkan dengan Setanjung dan mutu nasinya juga lebih baik. Dari
segi kerintangan / ketahanannya terhadap perosak, padi Makmur didapati
tahan kepada penyakit karah dan hawar daun serta toleran kepada
penyakit merah daripada Setanjung. Ketahanannya kepada masalah-masalah
lain seperti rebah, serangan bena perang hawar seludang, bertih dan
reput batang adalah sama seperti Setanjung. Selain daripada cara
mengubah, padi Makmur juga boleh ditanam secara tabur terus.
-
PADI MR 77 - SEBERANG Varieti
MR77 adalah hasil kacukan antara RU67009 / Zenith dan IRON171 yang
mempunyai rintangan terhadap bena perang dan penyakit hawar daun.
Ianya juga toleran terhadap penyakit merah virus dan penyakit karah.
Kelemahannya ialah kerentangan terhadap penyakit hawar seludang.
Jangkamasa matangnya ialah 134 hari dari semai. Pokoknya tegak
dan tinggi ialah 80-85 cm. Tangkainya padat dan berbiji panjang. Di
luar musim dan di tanah subur MR77 mungkin rebah kerana kelebihan daun.
-
PADI MR 52 - MANIK Varieti MR52 ialah hasil dari kacukan (Radin Goi/Ria) 4
dan Tadukan yang mempunyai rintangan terhadap penyakit karah dan hawar
daun dan toleransi terhadap penyakit merah. Varieti ini sangat sesuai
di kawasan tanah air dalam seperti di Krian. Jangkamasa matangnya
ialah panjang iaitu diantara 140 - 145 hari. Oleh itu tanaman secara
semaian rakit dan redeh diamalkan. Bentuk batang pokoknya tinggi dan
tegak tetapi tidak rebah seperti varieti Mat Candu. Padi ini juga
mudah direlai. Hasil yang didapati di Krian ialah antara 3.8 -
4.4 tan metrik/ha. manakala varieti tempatan Mat Candu berhasil 3.2 tan
metrik/ha. Gred berasnya ialah jenis panjang serta mempunyai mutu
nasi yang baik. Kelemahan varieti ini ialah mutu mengilang yang kurang
baik kerana peratus beras hancurnya yang agak tinggi.
-
PADI MR 47 - PADI PULUT SIDING Padi
pulut gred panjang, bentuk berasnya setanding dengan pulut Thailand
dan mempunyai mutu masakan yang amat baik. Jumlah beras penuh
(headrice) adalah lebih tinggi daripada Pulut Malaysia Satu. Pulut ini
cepat matang iaitu dalam tempoh 135-143 hari. Ia boleh ditanam dua
kali setahun di kebanyakan kawasan padi yang mendapat bekalan air yang
sempurna. Hasil diperolehi lebih kurang 430-750 gantang seekar (1,075
-1,975 gantang sehektar).
-
PADI MR 27 - KADARIA Padi
MR 27, yang juga dikenali sebagai Kadaria mempunyai sifat-sifat
morfologi yang serupa dengan Sekembang dan Seribu Gantang. Ia matang
dalam tempoh 126-132 hari iaitu 14 hari lebih awal daripada Sekembang.
Ia adalah sederhana tahan terhadp penyakit karah dan sesuai ditanam
diberbagai keadaan tanah. Hasil yang diperolehi dari
kawasan-kawasan pengurusan air yang baik ialah 600-700 gantang seekar
(1,500-1,750 gantang sehektar). Ia menunjukkan daya pertumbuhan yang
baik di kawasan padi tanah rendah yang mendapat bekalan air daripada
hujan. MR 27 dikelaskan sebagai gred sederhana. Mutu nasinya adalah
baik.
-
PADI PH 9 - PULUT HITAM 9 Hasil
daripada kacukan MR 33 (Pulut Putih) dengan Pulut Hitam Siam. MR 33
mempunyai tempoh matang sederhana, pokok rendah dan hasil tinggi. Pulut
Hitam Siam pula mempunyai tempoh matang yang panjang, pokok tinggi dan
hasil rendah. PH 9 ialah satu titisan matang awal (132-137 hari
selepas menabur mengikut musim), pokok rendah (68-76 cm) dan tidak
mudah rebah. Oleh sebab itu PH 9 berupaya menerima pembajaan yang
sederhana tinggi dan dapat menghasilkan 4-0-4.7 tan/hektar.
Setanding dengan varieti-varieti pulut hitam tradisional yang lain dan
sangat sesuai untuk dibuat bubur. Perolehan pengilang adalah baik
sehingga 80% kerana tidak perlu dikilat tetapi hanya dikupas kulit.
Cara ini juga tidak menyebabkan masalah beras hancur yang berlaku
semasa beras dikilat. Berasnya berukuran 6.0-6.t mm. Boleh ditanam
pada kedua musim dan tidak rebah. Hasilnya tinggi berbanding dengan
jenis pulut hitam tradisional. Mutu pulutnya baik. PH 9
rentan terhadap penyakit hawa seludang. Semua jenis pulut, terutama
pulut hitam mempunyai kadar kacukan semula jadi yang lebih tinggi
daripada varieti biasa, maka dalam pembiakan benih ianya memerlukan
lebih perhatian kerana kacukan dengan varieti lain daripada pulut hitam
akan menyebabkan beras bercampur putih dengan hitam dan juga pulut
dengan bukan pulut. Seelok-eloknya asingkan pembiakan sama ada secara
jarak masa atau tempat.
-
PADI W 60 Berasal dari
Selatan Thailand. Mempunyai tempoh matang yang singkat, mempunyai
berat 1000 biji yang paling tinggi dan dilaporkan mempunyai ciri-ciri
rentang terhadap penyakit merah virus. Mula dibawa masuk ke Malaysia
pada tahun 1989. Walaupun mempunyai sifat-sifat istimewa prestasinya
berbanding dengan varieti MR 127, varieti W 60 ini perlu
dipertingkatkan lagi melalui program-program kacukan bagi memperbaiki
sifat pokoknya yang berbentuk V atau kipas dan juga mengekalkan hanya
daun pengasuh jenis tegak sahaja, demi untuk menjamin hasil dan mutu
padai yang tinggi.
-
PADI BUKIT / PADI HUMA
Juga dikenali sebagai Padi Hutam, sejenis padi yang
ditanam di atas bukit diusahakan sejak dahulu lagi. Ia juga ditanam di
tanah pamah yang tidak berair, berbeza dengan padi sawah yang ditanam
di petak-petak yang mempunyai air. Biasanya ditanam oleh Orang Asli
dan Melayu yang tinggal di kawasan pendalaman. Ia ditanam di bukit
atau tanah yang baru dibuka. Penanaman padi huma biasanya dijalankan
secara tradisi dan sara diri. Musim penanaman selalunya pada
bulan Jun/Julai setiap tahun dan akan ditunai pada bulan November dan
Disember tahun berkenaan. Keistimewaan yang terdapat pada padi ini
selain dapat tumbuh di atas darat ialah aroma beras dan nasinya yang
wangi. Selain dari itu nasinya lembut dan sedap dimakan. Kesedapan
dan aroma ini berbeza mengikut jenis padi berkenaan. Ketinggian pokok
padi ini boleh mencapai 6 kaki bergantung kepada jenis dan kesuburan
tanah. Jenis-jenis Padi Huma
Padi Kuku Belang, Pulut Puteh, Padi Balam, Pulut
Hitam, Padi Puteh, Taring Pelanduk, Mayang Pasir, Rambai, Lengkuas,
Padi Hitam, Langsat, Mayang Kuning, Lumut dan Mayang Legar Nama-nama
yang digelarkan kepada jenis padi ini bergantung kepada panggilan
penduduk setempat. Terdapat juga padi yang sama jenisnya tetapi
mendapat nama atau gelaran yang lain di tempat lain. Pembajakan
tanah tidak dibuat kerana jentera pembajak sukar memasuki kawasan
begini. Manual adalah kaedah yang digunakan untuk menanam Padi Huma.
Kaedah ini memerlukan kayu penugal bulat bersaiz 2" ke 3" garispusat
panjangnya antara 1 - 1.5 meter untuk membuat lubang tanaman bagi
mengisikan biji benih padi. Terdapat juga petani menggunakan tabung
buluh yang direka khas berfungsi sebagai penugal dan didalamnya
diisikan dengan biji benih padi. Keperluan bijibenih adalah antara 4-5
gantang seekar mengikut jenis padi yang ditanam. Secara tradisi, padi
huma tidak dibubuh baja. Baja organan semulajadi dan abu sisa
pembakaran menjadi sumber makanan utama kepada pokok padi. Dituai
setelah berumur 120-125 hari selepas ditanam. Kaedah penuaian
dijalankan secara tradisional seperti mengetam, menyabit dan memukul
menggunakan tong padi. Kebanyakan padi ini tidak dijual, hanya untuk
kegunaan sendiri sahaja.
-
PADI ANGIN Padi angin ialah
jenis padi yang boleh ditakrifkan sebagai rumpai. Padi rumpai ini
akan mengakibatkan pengurangan hasil padi serta penurunan mutu beras
yang dihasilkan. Di Malaysia, padi angin telah menjadi masalah besar di
kawasan penanaman padi secara tabur terus terutama di Projek Barat
Laut Selangor dan juga kawasan pengairan Muda. Di kawasan yang
terdapat padi angin tumbuh dengan kadar sederhana, hasil padi
berkurangan sehingga 50-60%. Di kawasan yang terdapat ia tumbuh dengan
banyak, hasil padi boleh berkurangan sehingga 74% dan padi yang
ditanam akan rebah bersama padi angin tanpa memberi sebarang hasil.
Padi angin membiak melalui biji benih yang lerai, gugur dan tumbuh
secara semula jadi. Padi angin bukan saja susah dikawal tetapi juga
memerlukan kos yang tinggi untuk mengawalnya
|
CIRI-CIRI VARIETI PADI MR 232
Ciri |
MR 232 |
MR 219 |
Pokok |
Tempoh matang (hst) Tinggi pokok (cm) Bilangan anak/m2 |
103-113 77-79 491 |
104-119 78-86 485 |
Tangkai |
Panjang tangkai (cm) Bil. biji bernas/tangkai Steriliti (&) |
25.7 43 46 |
24.7 56 56 |
Biji Padi |
Panjang (mm) Lebar (mm) Berat seribu biji (g) |
10.22 2.36 28.90 |
10.13 2.46 28.30 |
Kerintangan penyakit dan perosak |
Karah Hawar daun bakteria Bena berang Penyakit merah virus Hawar seludang |
S. rtg S. rtg S. rtg S. rtg Rtn |
S. rtg S. rtg S. rtg S. rtg Rtn |
Pengilangan |
Beras putih (%) Beras kepala (%) Panjang (mm) Lebar (mm) |
68.8 56.5 7.28 2.18 |
64.7 62.7 6.98 2.09 |
Cita rasa nasi |
Kandungan amilos Kekonsistenan gel Nilai sebaran alkali Teksur |
20.2 60 4 lembut / licin |
20.1 52 4 lembut |
CIRI-CIRI VARIETI PADI MR 220 BERBANDING DENGAN MR 219 DAN MR 84
Ciri |
MR 220 |
MR 219 |
MR 219 |
Pokok |
Umur matang (hari Tinggi batang (cm) |
105-113 76-78 |
105-111 76-78 |
106-120 72-77 |
Tangkai |
Panjang tangkai (cm) Bil. biji bernas setangkai Biji hampa (%) |
23.3 76 33.3 |
23.2 84 34.7 |
19.8 69 34.3 |
Biji Padi |
Panjang biji (mm) Lebar biji (mm) Berat 1000 biji (g) |
10.39 + 0.19 2.50 + 0.08 29.15 |
10.36 + 0.32 2.46 + 0.12 27.1 |
9.24 + 0.35 2.5 + 0.12 26.82 |
Kerintangan |
Karah Hawar bakteria Benah berang Penyakit merah |
Rintang Rintang Sederhana Rentan Sederhana Rintang |
Rintang Sederhana Rintang Sederhana Rintang Sederhana Rintang |
Rintang Rentan Sederhana Rentan Sederhana Rentan |
Pengilangan |
Perolehan beras (%) Beras kepala (%) Panjang beras (mm) Lebar beras (mm) |
76 83 6.95 + 0.29 2.06 + 0.07 |
72 81 6.91 + 0.23 2.10 + 0.07 |
72 83 6.07 + 0.25 2.11 + 0.10 |
Mutu Nasi |
Kandungan amilosa (%) Kekonsistenan gel Pepecahan alkali Teksur nasi |
22.1 50 4.3 lembut |
20.1 46 2.8 lembut |
28.1 28 7 Keras |
CIRI-CIRI VARIETI PADI MR 159 DAN MR 167 BERBANDING DENGAN MR 84
Ciri-ciri |
MR 159 |
MR 167 |
MR 84 |
Agronomi Umur matang (hari) Tinggi batang (cm) Berat 1000 biji (gm) |
124-139 75-92 25.7 |
121-132 79-89 23.7 |
124-137 81-90 26.1 |
Kerintangan Karah Hawar Bateria Hawar Seludang Benah Perang Penyakit Merah |
Rintang Rintang Rentan Rentan Rintang |
Rintang Sederhana Rentan Sederhana Rentan Rentan Rentan |
Rintang Rentan Sederhana Rentan Sederhana Rentan Rentan |
Lepas Tuai Panjang Beras (mm) Perolehan pengilangan %) Beras kepala (%) Bantingan Citarasa Nasi |
6.75+0.31 71.5 80.6 Sederhana mudah Sederhana |
6.51 + -.20 70.1 89.8 Sederhana mudah Sederhana |
6.45 + 0.19 67.8 84.2 Sederhana Mudah Sederhana |
Varieti |
Tinggi Pokok (cm) |
Tempoh Matang (hari) |
Keseragaman Tempoh* Masak Seperdu (hari) |
Berat 1000 Biji (kg) |
Hasil (kg / ha) |
Mutu** Nasi |
Kerintangan |
Karah |
Penyakit Merah |
Hawar Daun |
Bena Perang |
Seribu Gantang |
95-117 |
126-132 |
10 |
18.2 |
2.9-5.1 |
2 |
6 |
9 |
7 |
9 |
Setanjung (MR1) |
110-120 |
135-145 |
14 |
27.1 |
4.1-6.3 |
5 |
9 |
7 |
3 |
9 |
Muda (MR 71) |
110-115 |
126-132 |
7 |
25.8 |
5.0-5.5 |
3 |
2 |
6 |
4 |
9 |
Seberang (MR 77) |
110-115 |
133-135 |
10 |
21.8 |
5.0-5.5 |
1 |
5 |
5 |
3 |
5 |
IR 42 |
95-105 |
135-145 |
14 |
21.1 |
4.5-6.2 |
4 |
4 |
1 |
3-5 |
3-5 |
MR 84 |
95-105 |
132-105 |
7 |
26.1 |
4.0-6.2 |
3 |
1 |
5 |
9 |
5-7 |
SIFAT PADI MR 27, SEKEMBANG DAN SERIBU GANTANG
CIRI |
KADARIA (MR 27) |
SEKEMBANG (MR 10) |
SERIBU GANTANG |
Baka |
IR8, Engkatik, Secupak dan TM-6 |
Engkatik, Secupak dan Ria 163 |
Ria, Engkatik, dan Secupak |
Jangka masa matang (hari) |
126-132 |
140-146 |
130-137 |
Tinggi pokok (sm) Bilangan tangkai seperdu |
95-117 16-20 |
96-109 14-16 |
96-107 16 |
Beras: Panjang (mm) Lebar (mm) Gred LPN |
5.8 2.1 Sederhana |
5.95 2.05 Sederhana |
6.0 2.2 Sederhana |
Perolehan selepas dimesin (%) Mutu masakan (pulut/beras) Berat 1,000 biji padi (gm) Bantingan Padi Hampa (%) Ketahanan terhadap penyakit karah |
66 Baik 18.5 Senang 15-22 Sederhana Tahan |
65 Baik 20.7 Senang 15-18 Sederhana Tahan |
67 Baik 19.3 Senang 11.8 Tahan |
Jarak Tanaman |
30 sm x 30 sm atau 25 sm x 25 sm |
20 sm x 20 sm atau 25 sm x 25 sm |
20 sm x 20 sm atau 25 sm x 25 sm |
Pembajaan |
70-90 kg N/ha (Pantai Barat) |
70-90 kg N/ha (Pantai Barat) |
70-90 kg N/ha (Pantai Barat) |
60-80 kg N/ha (Pantai Timur)
|
60-80 kg N/ha (Pantai Timur)
|
60-80 kg N/ha (Pantai Timur)
|
CIRI-CIRI VARIETI PADI MR 159 DAN MR 167 BERBANDING DENGAN MR 84
Ciri-ciri |
MR 159 |
MR 167 |
MR 84 |
Agronomi Umur matang (hari) Tinggi batang (cm) Berat 1000 biji (gm) |
124-139 75-92 25.7 |
121-132 79-89 23.7 |
124-137 81-90 26.1 |
Kerintangan Karah Hawar Bateria Hawar Seludang Benah Perang Penyakit Merah |
Rintang Rintang Rentan Rentan Rintang |
Rintang Sederhana Rentan Sederhana Rentan Rentan Rentan |
Rintang Rentan Sederhana Rentan Sederhana Rentan Rentan |
Lepas Tuai Panjang Beras (mm) Perolehan pengilangan %) Beras kepala (%) Bantingan Citarasa Nasi |
6.75+0.31 71.5 80.6 Sederhana mudah Sederhana |
6.51 + -.20 70.1 89.8 Sederhana mudah Sederhana |
6.45 + 0.19 67.8 84.2 Sederhana Mudah Sederhana |
SIFAT PADI PULUT MR 47 DAN PULUT MALAYSIA SATU
SIFAT
|
PADI PULUT SIDING (MR 47) |
PULUT MALAYSIA SATU |
Baka |
Pulut Sutera, Ria dan Tjina
|
Pulut Sutera dan Ria
|
Jangka masa matang (hari) Tinggi pokok (sm) Bilangan tangkai seperdu |
135-143 97-115 13-15
|
135-145 95-110 13-15
|
Beras: Panjang (mm) Lebar (mm) Gred LPN |
7.19 2.10 -
|
6.5 2.6 -
|
Perolehan selepas dimesin (%) Mutu masakan (pulut) Berat 1,000 biji padi (gm) Bantingan Padi hampa (%) Ketahanan terhadap penyakit karah |
67 Baik 24.6 Senang 15-21 Sederhana Tahan |
62 Baik 22.0 Sederhana Senang 17 Sederhana Tahan |
Jarak Tanaman |
25 sm x 25 sm atau 30 sm x 30 sm |
25 sm x 25 sm atau 30 sm x 30 sm |
Pembajaan |
70-90 kg N/ha (Pantai Barat) 60-80 kg N/ha (Pantai Timur) |
70-90 kg N/ha (Pantai Barat) 60-80 kg N/ha (Pantai Timur) |
SIFAT-SIFAT PADI MAKMUR (MR 73) DIBANDING DENGAN PADI SETANJUNG
SIFAT
|
MAKMUR (MR 73) |
SETANJUNG (MR 1) |
Baka |
MR 12/Pongsu Seribu |
|
Tempoh matang dari semaian - Musim utama - Luar musim |
130 140 |
135 140 |
Tinggi batang (cm) |
80-90 |
110-120 |
Tangkai seperdu (bil) |
12-14 |
14 |
Biji setangkai (bil) |
115-125 |
90-110 |
Berat 1000 biji padi (gm) |
24-25 |
27 |
Gred Beras: Panjang (mm) Lebar (mm) Hampa (%) Biji Beras (%) Mutu Nasi |
Panjang 6.50-6.63 2.08-2.13 7-10 Baik (64.5-77.6) Baik |
Sederhana / Panjang - - 11.7 50-70 Sederhana |
Jarak tanaman (cm) |
25 x 25 |
25 x 25 |
Kadar pembajaan (kg/ha) N P205 K20 |
80 40 30 |
70-90 30-40 20 |
Ketahanan Penyakit: Karah Hawar Daun Penyakit Merah Bena Perang |
Rintang (tahan) Rintang / Tahan Toleran Rentan (Tidak tahan atau peka) |
Toleran Toleran Toleran Rentan (Tidak tahan) |
Rebah |
Rintang (tahan) |
Rintang (tahan) |
Purata Hasil (tan metrik/ha) |
4.5-5.5 |
5.0-5.5 |
CIRI-CIRI VARIETI PADI LAMA
Sifat |
MR 52 |
MR 71 |
MR 77 |
MR 1 |
Baka |
R.Goi/Ria/4 tadukan |
RU 243/BRJ 51 |
RU 67009/Zanith IRON 171 |
IR 22/Pazudufusu |
Jangkamasa matang (hari) dari semaian - Musim utama - Luar musim |
140 145 |
125 133 |
134 140 |
134 140 |
Tinggi pokok (cm) |
95 |
80-85 |
80-85 |
110-120 |
Tangkai seperdu (bil) |
13 |
12 |
13 |
14 |
Biji setangkai (bil) |
156 |
159 |
161 |
130 |
Padi hampa (%) Berat 1000 biji padi (gm) |
6.8 24.2 |
5.0 25.2 |
5.3 21.8 |
11.7 22.7 |
Gred (LPN) |
Panjang |
Panjang |
Panjang |
Panjang |
Kandungan amylose (%) |
28.2 |
28 |
30 |
29 |
Kelembutan gel |
Lembut |
Sederhana |
Lembut |
Keras |
Beras kepala (%) |
55 |
82.5 |
86 |
50-70 |
Mutu nasi |
Baik |
Baik |
Baik |
Sederhana |
Keupayaan hasil (tan metrik/ha) |
4.0-5.0 |
5.0-5.5 |
5.0-5.5 |
5.0-5.5 |
Jarak tanam (cm) |
25 x 25 |
20x20 - 25x25 |
25x25 |
25x25 |
|
Tiada ulasan:
Catat Ulasan